Avril Girl

Wednesday, 30 November 2011

Cara Pencambahan Biji Benih Epal

Assalamualaikum pembuka bicara....
For Ur information...terdapat lebih dari 7500 jenis epal yg terdapat kat serata dunia ni...& epal ni sebenarnya berasal dr Asia Barat.So, epal ni memg hidup kat kawsn beriklim sejuk.. No wonder la ramai yang cuba menanam pokok epal ni kat Malaysia & at last mati gitu jek...but don't worry k, coz every problem should have the solution...


hehe..kali ni Ichi nak share cara nak mencambahkan benih epal...Ichi tau mesti uolz pernah try & x menjadi kan...cube try Ichi punye Method ni..

knapa semai benih tapi x menjadi????

Sebab biji epal ni perlu menjalani
proses `dormant' dalam cuaca dingin selama beberapa bulan bergantung
kepada spesis epal…seperti :

Fuji – >600 jam
Gala – > 500 – 600 jam
Granny Smith – >600 jam 

senang citer kan, uolz g kat supermarket tuh, cara epal yang betul2 masak, tapi make sure tangkai dy xlayu(mesti hijau lagi)....masukkan kat peti sejuk n ikot masa dormant epal tersebut...kalu nasib uolz baik, biji tu dah bercambah, kalu x uolz akan nampak crack kat biji benih tu...xpe uolz just pindahkan jek kat medium & jaga mcm menatang minyak yang penuh...Ichi dah wat and alhamdullilah menjadi...so try k....
  

PeNyEdIaAN MeDiuM...
Pastu... medium lak kne betol tok semai benih tu...n pastikan disimpan di tempat yang redup and jangan smpi kne hujan coz air yang berlebihan akan merosakkan biji benih...so uolz kne jaga kadar kelembapan pd tanah tu seminimum yang boleh k...paling kurang seminggu 3 kali jek siram semaian k...
gunakan pasir halus + tanah bakar + tanah liat(ala yang warna coklat tuh...jangan lak korang gne tanah liat kat parit tuh)
bagi tanah yang berasid, korang kne gne kaedah pengapuran...coz pH yang sesuai untuk penanaman benih ni pH 7(neutral)

nisbah pembahagian 1:1:1


Ichi dah try wat n alhamdullilah sume masih berjalan lancar...same2 la kita berdoa yer...


ni gambar semaian Ichi pada hari ke 7 semaian dilakukan...





k that's all for celoteh Ichi tok post ni...tgu post Ichi next time k...salam...

2 comments: